Book møde
Beregn

Overvejer du et forældrekøb? Få gode råd her

Højere boligpriser, ændrede skatteregler og kraftige rentestigninger har lagt en dæmper på forældrekøb. Men har du en solid privatøkonomi, kan et forældrekøb stadig være en god måde at hjælpe dit barn med at få tag over hovedet. Læs mere om situationen på markedet og få gode råd.

04 juli - 2023

I en ny analyse stiller Realkredit Danmark skarpt på økonomien i et forældrekøb i landets fire store studiebyer: København, Aarhus, Odense og Aalborg. Og selvom de stigende boligpriser og renter har forringet driftsøkonomien væsentligt i et forældrekøb de senere år, er det stadig en mulighed, hvis du holder familiens nytteværdi for øje. 

Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, der står bag analysen, forventer da også fortsat interesse for forældrekøb, i takt med at de unge får svar om optagelse på studiet: 

”Selvom vi forventer lavere aktivitet af forældrekøb sammenlignet med de senere år, vurderer vi ikke, at markedet kommer til at gå i stå. Der er rigtig mange forældre med en robust økonomi og gode friværdier efter de senere års kraftige boligprisstigninger, som gerne vil hjælpe deres barn på vej i studietilværelsen. Og netop nytteværdien for barnet og familien som helhed er et vigtigt udgangspunkt for et forældrekøb – i stedet for et ensidigt fokus på den økonomiske bundlinje i forældrekøbet,” siger han. 

Økonomien i et forældrekøb: Store forskelle på tværs af studiebyerne 
Ifølge analysen fra Realkredit Danmark er det løbende driftsunderskud ved et forældrekøb af en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter i København på godt 6.300 kroner om måneden. Til sammenligning kan underskuddet i Aalborg og Odense holdes nede på ca. 2.500 kroner om måneden, mens det i Aarhus er på godt 4.600 kroner.

Hvad betyder driftsunderskud?

Man opgør driftsøkonomien i et forældrekøb ved at kigge på forskellen mellem de løbende indtægter og udgifter, der er forbundet med at eje en forældrekøbsbolig. Indtægterne udgøres typisk af månedlige lejeindtægter, mens de faste udgifter f.eks. går til lån, ejerforening, og ejendomsskat. Når man taler om et driftsunderskud på f.eks. 2.500 kroner, er der altså udgifter for 2.500 kroner mere end indtægter.

Huslejen for den unge vil også variere alt efter, hvor studierne skal læses. I København ligger den månedlige husleje for en lejlighed på 50 kvadratmeter på knap 5.000 kroner, hvis du har mulighed for at få boligsikring. I Aarhus kan den unge sidde for 4.250 kroner om måneden og tæt på 3.500 kroner i Odense, mens det i Aalborg er muligt at slippe med 3.200 kroner om måneden for en tilsvarende lejlighed. 

”Forskellene på tværs af landets studiebyer hænger især sammen med de store prisforskelle på markedet for ejerlejligheder. Den gennemsnitlige pris på ejerlejligheder er for eksempel mere end dobbelt så høj i København sammenlignet med Odense og Aalborg”, oplyser Christian Hilligsøe Heinig. Han fortsætter:  

”Regnestykket for forældrekøb varierer selvfølgelig også fra lejlighed til lejlighed, fordi udgifter til for eksempel ejerforeningen og ejendomsskatten svinger. Og så har særlige ønsker til beliggenhed naturligvis også betydning for prisen”. 

Regneeksemplerne i analysen viser desuden, at finansieringen af forældrekøbet også spiller en rolle. Samtidig er der dog grænser for, hvor meget driftsunderskuddet kan holdes nede ved at vælge en højere renterisiko sammenlignet med et fastforrentet lån. Vælger du for eksempel et afdragsfrit F5-lån til at finansiere en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter, reduceres driftsunderskuddet til tæt på 4.400 kroner om måneden mod 6.300 med et fastforrentet lån. 

Penge at spare for den studerende, hvis lejligheden deles med en anden 
Køber man en lejlighed, der er stor nok til, at barnet kan dele den med en anden, bliver det muligt at skære en betydelig bid af barnets husleje. Analysen viser for eksempel, at den månedlige husleje falder med ca. 1.000 kroner for en dele-lejlighed på 80 kvadratmeter i København – dvs. til godt 4.000 kroner. 
Christian Hilligsøe Heinig peger dog på, at den økonomiske gevinst for den unge er én ting, men at man også skal huske på, at der både kan være fordele og ulemper ved at dele lejligheden med andre. 

Usikkerhed på boligmarkedet påvirker købelysten
Der er en del usikkerhed om, hvordan boligpriserne vil udvikle sig de kommende år. Det skyldes blandt andet de ændrede renteniveauer og ikke mindst de nye regler for boligskat på ejerlejligheder, der træder i kraft til nytår. Disse faktorer kan ifølge Christian Hilligsøe Heinig gøre, at nogle forældre holder lidt igen, så der bliver lagt en dæmper på forældrekøb i øjeblikket. 

I første omgang er det dog usikkert, hvordan priseffekten af den nye boligskattereform præcist kommer til at udspille sig, påpeger han:
 
”Mange har svært ved at overskue konsekvenserne af det nye system, og der er stadig mange, der endnu ikke har fået nye vurderinger. Samtidig vil nogle formentlig gerne sikre sig en permanent skatterabat og dermed købe og overtage lejligheden inden udgangen af 2023. Derfor forventer vi, at de negative priseffekter fra boligskattereformen først vil træde frem efter 1. januar 2024,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

 

Overvejer du et forældrekøb
Book møde her for at høre mere om dine muligheder

Bliv ringet op           Book møde

 

Gode råd, hvis du overvejer et forældrekøb 

  • Forældrekøb bør ikke ses som en investering i kroner og øre – det skal først og fremmest foretages, fordi du gerne vil hjælpe dit barn, og dermed er udgangspunktet nytteværdien for familien. Hvis du ønsker at investere dine penge, er der andre måder at gøre dette på.

 

  • Få snakket grundigt igennem om forældrekøb er den rigtige løsning for jer som forældre, og om I er villige til at give afkald på en del af jeres privatøkonomiske råderum. Tænk også scenariet igennem, hvordan I vil have det, hvis forældrekøbet i sidste ende giver et økonomisk tab, men at jeres barn trods alt fik en bedre studietid.

 

  • Tænk også på, om lejligheden kan blive mere langsigtsholdbar. Er lejligheden stor nok til, at en evt. kæreste kan flytte ind? Har barnet lyst til at blive boende på sigt – også når studiet er færdiggjort? Kan du som forældre selv få glæde af lejligheden til senior-tilværelsen? Eller kan lillebror/lillesøster måske få gavn af lejligheden?

 

  • Ved køb af lejlighed – vær sikker på, at udlejning er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter. Og få ekstern rådgivning om den ”rette” markedsleje til huslejeposten, så du ikke risikerer at komme i konflikt med skattestyrelsens regler.

 

  • Få lavet en lejekontrakt, der sikrer, at dit barn kan få boligsikring. I relation til boligsikring skal du være opmærksom på de indkomstgrænser, der er afgørende for at modtage ydelsen.
 

Læs hele analysen her

Bliv kunde hos Realkredit Danmark

Tal med os om lån til bolig og få klare anbefalinger. Det koster ikke noget at spørge. Vi kan hjælpe, når du har tid - også aften og weekend. 

Se, hvad du får hos os

Overvejer du et forældrekøb?

Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Du er altid velkommen til at kontakte os og få et godt råd. Book et møde eller ring på 70 15 15 16.

Book møde    Bliv ringet op